Sikeres a „Szakmák és mesterek” roadshow
Nyomtatás
Március 4-én Miskolcon vette kezdetét „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” elnevezésű uniós projekt eredményeit bemutató rendezvénysorozat. A miskolci, a pécsi, a szombathelyi és a szegedi rendezvénnyel elégedettek lehetnek a szervezők: többszáz szakember jelent meg a szakmai konferenciákon és közel 2000-en voltak, akik a bevásárlóközpontokban vettek részt a programokon.

A programsorozat célja kettős: 7 helyszínen, 7 időpontban egyrészt a szakmának, másrészt a lakosságnak szeretnék bemutatni a kétéves fejlesztés során elért eredményeket és népszerűsíteni a szak- és felnőttképzést. A tapasztalatok és a visszajelzések alapján egyre többen tartják céljuknak, hogy piacképes tudást szerezzenek. Egyre többen gondolják azt, hogy egy jól megválasztott, szerethető mesterség érték a munkaerőpiacon, a „kétkezi szakmák” választása kifizetődő döntés.

A szakmai közönség - a régió képzőintézményeinek vezetői, tanárok és szakemberek – számára Szegeden, a Heller Ödön Művelődési Házban a projekt szakmai vezetői ismertették a fejlesztés eredményeit, amelyek szinte mindent érintettek, amitől jobb minőségű lehet a szakképzés. Azaz például új tananyagokat dolgoztak ki, életszerűbbé tették a vizsgákat, egységesítették a szakképzés minőségellenőrzését; de a munkahelyi gyakorlati képzés és a szakmai idegen nyelvet oktatók tudásának bővítése ugyancsak része volt a programnak. A fejlesztésbe több száz aktív munkaadót, vállalkozót és több ezer szakértőt vontak be, akiknek az együttműködése segített abban, hogy a szak- és felnőttképző intézmények valóban értékes, „forintosítható” tudást nyújtsanak.

A lakossági rendezvény látogatói játékos formában ismerkedhettek meg a szakképzési lehetőségekkel, valamint segítséget kaphattak a pályaválasztáshoz, pályamódosításhoz is. A Szeged Plázában a szakmákat egy-egy jelmezes ács, szakács, ápoló és festő-mázoló képviselte, akik az érdeklődőket megszólítva játékra invitálták a látogatókat. A szakmacsoportokhoz kapcsolódó kvízjátékkal és a kérdőív megválaszolásával is értékes nyereményekhez juthattak a jelentkezők. A továbbtanulás előtt álló gyermekek szülei azért dicsérték a kezdeményezést, mert a pályaorientációs szakember konkrét tanácsokat adott a diákoknak arról, hogy érdeklődésüknek mely szakmák felelnek meg leginkább. A pályamódosításon gondolkodók is fölkeresték a pszichológiai és pedagógiai végzettségű szakembert, mert a személyes beszélgetés során megtudhatták, milyen irányban érdemes átképezni magukat.

A rendezvénysorozat további állomásai:
Debrecen, 2011. április 1-2.
Székesfehérvár, 2011. április 8-9.
Budapest, 2011. április 15-16.

A roadshow képei >>