Forintosítható tudás

Szakmák és mesterek országjárása

Március 4-én Miskolcon vette kezdetét az a rendezvénysorozat, amely az ország hét régiójának egy-egy nagyvárosában kereste fel a szakmai közönséget és az érdeklődő lakosságot. A miskolci, a pécsi, a szombathelyi, a szegedi, a debreceni és a székesfehérvári után az április 15-16-ai budapesti zárórendezvénnyel is elégedettek lehetnek a szervezők: több száz szakember jelent meg a szakmai konferenciákon és több mint 3000-en voltak, akik a bevásárlóközpontokban vettek részt a programokon.

A rendezvényeken a plázák látogatói játékos formában ismerkedhettek meg a szakképzési lehetőségekkel, valamint segítséget kaptak a pályaválasztáshoz, pályamódosításhoz. A különböző nyereményjátékokon keresztül információhoz juthattak a hazai munkaerőpiac helyzetéről, így talán egyre többen felismerve azt, hogy a „kétkezi szakmák” választása hosszú távon nagyon jó döntés lehet. A szakmákat egy-egy jelmezes ács, szakács, ápoló és festő-mázoló képviselte, akik népszerű színfoltjai voltak az eseményeknek, a plázában sétálókat megszólítva játékra invitálták a fiatalokat. 

Amíg a plázákban a lakosság részt vehetett a számára szervezett programokon, addig a szakmai közönség résztvevői - a régió képzőintézményeinek vezetői, tanárok és szakemberek - a szakmai rendezvények helyszínein gyűltek össze, ahol a projekt vezetői ismertették a fejlesztés eredményeit, amelyek szinte mindent érintettek, amitől jobb minőségű lehet a szakképzés. Azaz például új tananyagokat dolgoztak ki, életszerűbbé tették a vizsgákat, egységesítették a szakképzés minőségellenőrzését; de a munkahelyi gyakorlati képzés és a szakmai idegen nyelvet oktatók tudásának bővítése ugyancsak része volt a programnak. A fejlesztésbe több száz aktív munkaadót, vállalkozót és több ezer szakértőt vontak be, akiknek az együttműködése segített abban, hogy a szak- és felnőttképző intézmények valóban értékes, „forintosítható” tudást nyújtsanak.