Szakma Sziget 2009
Nyomtatás Nyomtassa ki   E-mail Ajánlja ismerősének  

Idén nézőcsúcsot döntött a Sziget Fesztivál. A közel 400.000 látogató közül több száz fiatal kereste fel a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI) sátrát a civil szigeten.

Sziget fesztiválon készült képek »

A Szigeten minden „más”, mint a hétköznapokban. Így az NSZFI is egy kicsit más volt, mint ahogyan azt egy közintézménytől megszokhattuk. Az inget, nyakkendőt, kosztümöt rövidnadrágra és pólóra cserélték a hivatal dolgozói és különleges programokkal várták a fiatalokat a szakemberek. A Sziget atmoszférájához illeszkedően kicsit közelebb hozták az Intézetet az odalátogatókhoz, másképpen mutatták be a szigetlakóknak „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” TÁMOP 2.2.1 uniós projektet, illetve a Szakiskolai fejlesztési programot (SZFP). Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében zajló TÁMOP 2.2.1 projekt célja, hogy az oktatás reformjával összhangban erősödjön a szak- és felnőttképzési rendszer alkalmazkodóképessége a változó gazdasági környezethez, hogy a képzésből kilépők kompetenciái mindenkor megfeleljenek a munkaerőpiac kihívásainak. Az SZFP pedig azzal a céllal indult 2003-ban, hogy megújítsa a szakiskolai képzést, fejlessze az oktatás minőségét a programban részt vevő intézményekben, illetve hogy javítsa a fiatalok munkához jutásának esélyeit, karrierlehetőségeit. A Kormány szakképzés-fejlesztési stratégiájában meghatározott feladatok jelentős része a szakiskolákban folyó képzés fejlesztésére irányul, s ezen feladatok nagy többségét – jelenleg – szintén az SZFP keretében valósítja meg a szakképzés-irányítás.

Ebben az alapvetően „vakációra hangolt” környezetben az egyik legnehezebb feladat az volt, hogy hogyan lehet becsalogatni a fiatalokat az NSZFI sátrába, hiszen önmagában a szakképzés és a felnőttképzés nem feltétlenül érdekli a szigetlakókat megérdemelt „nyári szabadságuk” alatt. Ezért olyan programokat talált ki az NSZFI kreatív csapata, amelynek nem sokan tudtak ellenállni.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Műszempilla és kakastaréj

Az NSZFI sátrában volt kézműves foglalkozás, virágkötészet, textilezés és karkötőkészítés. Bemutatkoztak a fodrász tanulók, akik ingyen készítették el még a legmerészebb frizurákat is, emellett sminkesek várták a szépülni vágyókat, és nagyon népszerű volt a hennafestés. Ezeket a programokat az ország minden tájáról a Szigetre érkező szakiskolák tanulói biztosították. Volt, aki Szegedről, Szekszárdról, Békésről, Kecskemétről vagy Pétfürdőről jött el, hogy másoknak is kedvet csináljon azokhoz a szakmákhoz, amelyben ő jeleskedik. Számukra később az volt a legnagyobb elismerés, mikor a koncerteken együtt bulizhattak azokkal, akik az ő kezük munkáját viselték. Természetesen nem maradhatott el a játék és nyeremények sem. A szakiskolák jelenlétének is köszönhetően mintegy húsz szakmacsoport közel száz szakmáját sikerült a Szigeten az érdeklődőknek bemutatni.

A megérdemelt jutalom

Mindezek mellett a fő szempont azért természetesen az volt, hogy a lehető legtöbb érdeklődő kapjon képet arról mit, hogyan és miért tesz a NSZFI. Ezért a foglalkozásokon csak akkor vehettek részt a látogatók, ha előtte kitöltöttek egy részletes kérdőívet, amelyért ajándék járt. Az ún. „véleménybefolyásoló” kérdésekre adott válaszok rengeteg információt adtak az NSZFI projektjeiről, elsősorban a TÁMOP 2.2.1 „ A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” uniós projektről. A kérdések összeállításánál fontos szempont volt az, hogy az intézet képet kapjon arról, hogy a fiatalok miképpen látják a szak- és felnőttképzés jövőjét, a második kérdéssor viszont már a konkrét projektre vonatkozott. A kérdőívek kitöltésében segítségére voltak a játékosoknak az NSZFI munkatársai is, de a cél az volt, hogy a projektek információs kiadványaiban maguk a fiatalok keressék meg a jó válaszokat. Aki jól töltötte ki a kérdőívet az ajándékot kapott és részt vehetett a különböző foglalkozásokban is. Végül a fesztivál 5 napja alatt több száz kérdőívet töltöttek ki az érdeklődők.

A jó szakma királyság!

A bátrabbak az erejüket is próbára tehették: vagy egy hatalmas kalapáccsal, vagy pályaorientációs gyakorlatokkal bizonyíthatták, hogy ki a király. Tesztek segítségével személyiségmodelleket állítottak fel a szakemberek, amiből kiderülhetett, hogy valójában ki minek lehet mestere, milyen készségekkel, képességekkel rendelkezik, milyen szakmához van leginkább tehetsége.

Várakozáson felül sikerült a rendezvény. A szervezők, a résztvevő iskolák és tanáraik is fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagodva tértek vissza sátraikba minden este. A Civil Sziget szervezői is elégedettek voltak a Szakma Sziget tevékenységével, látva nap mint nap a kígyózó sorokat a programokra való bejutásért. De a legfontosabb, hogy azok a vállalkozó kedvű „szigetlakók”, akik benéztek a sátrunkba, pozitív híreket vittek barátaiknak arról, hogy érdemes hozzánk betérni.

Reméljük, jövőre ismét találkozunk velük. Mert az biztos, hogy mi ott leszünk újra.,Friss információkkal, új játékokkal, és megtartva azt a közvetlen kapcsolatot a TÁMOP 2.2.1 és az SZFP között, mely most a hivatalosan előírt követelményeken túlmenően is kialakult.